SIKÇA SORULAN SORULAR

Aşağıda Yer alan bölümden tarafımıza iletilen problemlerle alakalı sıkça sorulan sorulara ulaşabilirsiniz. Tarafımıza ücretsiz olarak soru iletebilir. Anında yaşadığınız problemle ilgili cevap alabilirsiniz. İlginiz için teşekkürler.

Aracıma LPG dönüşümü Yaptırmak istiyorum? Nelere dikkat etmeliyim?

 Aracıma LPG dönüşümü Yaptırmak istiyorum? Nelere dikkat etmeliyim?

Aracınızın lpg dönüşümünü mutlaka TSE yetki belgesine sahip ve yetkili makine mühendisi çalıştıran firmalarda yaptırınız . lpg dönüşümünde dikkat edilmesi gereken iki husus var bunlar marka ve işçilik . dönüşümünü tercfih ettiğiniz ürün aracınıza uygun olmalı ve montaj işçiliği ehil ustalar tarafından yapılmalıdır.

Aracımdaki LPG Tesisatını Ruhsatıma Nasıl İşletebilirim?

 Aracımdaki LPG Tesisatını Ruhsatıma Nasıl İşletebilirim?

aracınızdaki lpg tesisatınızın projesi yoksa yetkili bir lpg&cng dönüşüm servisinde araç yetkili makine mühendisi tarafından kontrol edilerek araç projelendirilir. müşterimiz almış olduğu proje ile birlikte internet randevusu ile mmo( mak müh odası) dan lpg gaz sızdırmazlık raporu almalıdır . almış olduğu gaz sızdırmazlık raporu ile araç muayene istasyonu tüvtürk e giderek aracının periyodık muayenesını yaptırılır. araç muayeneden geçtıkten sonra ruhsat sahibi ikamet ettiği ilçedeki emniyet müdürlüğü trafık tescıle gıderek ruhsat yapraklarını değiştirir ve yakıt cınsı benzın-lpg olan ruhsatlarını alır . ruhsata işletmek için verilen yasal süre 1 ay olup bu yasal sure geçildiği takdirde 55 tl geç bildirim bedeli alınmaktadır.

Araclarda Lpg Kullanmak Ne Kadar Güvenlidir?

 Araclarda Lpg Kullanmak Ne Kadar Güvenlidir?

Standartlara uygun olarak Otogaz dönüşümü yapılmış araçlar, en az diğer yakıtları kullanan araçlar kadar güvenlidir. Otogazın araçlara dolumu ve depolanması konusunda emniyetle ilgili kaygılar genellikle olması gerekenden fazladır. Otogazın güvenlik seviyesi benzin ve dizele eş hatta bu yakıtlardan daha yüksektir. Çünkü otogaz sistemlerinde kullanılan tanklar benzin ve dizel tanklarına göre çok daha dayanıklıdır.Otogaz, sızıntı tehlikesini önleyen tanklarda basınç altında muhafaza edilir.

– İstasyon kurulumları için TS 11939, TS 1446, TS 1449

Doğru montaj yapılması halinde LPG benzinden daha güvenlidir. LPG çarpma tahribat deneylerinden geçmiş, giriş kilitleme ve aşırı sıcaklık kontrol valflı basınçlı dökme çelik depolarda muhafaza edilmektedir.Tankların üzerine bağlanan multivalf (çoklu şamandıra) tanktaki sıvı LPG seviyesini ve LPG giriş-çıkışlarını kontrol eden çoklu kontrol ünitesinin yanı sıra yeni uygulamalarda ilave bir valf daha konulmuştur. Multivalf üzerinde tanka giren ve çıkan gazın iletim hatlarını açıp kapatmak için bir adet el ile kumanda edilen vana mevcuttur. Bu vanalar bakım, kaza ve yangın anında LPG giriş ve çıkışını kapatmaya yarar. Multivalf üzerinde yer alan aşırı akış vanasına ilaveten yeni uygulama ile gelen bobinli valf sayesinde araca arkadan çarpma ve iletim borularının kopma ya da kırılması halinde her iki valf birden devreye girerek sistemi otomatik olarak kilitler.

Lpg’ li Araçların Bakım Ve Kontrolleri Nasıl Olur?

Lpg’ li Araçların Bakım Ve Kontrolleri Nasıl Olur?

Lpg li aracınızın montajdan sonra ilk 1000 km de kontrolu olup daha sonra her 10.000 km de bir periyodik olarak filtre bakımı yapılmalıdır. Ayrıca 30 000 km de enjektör temizliği yapılmalıdır.Bu bakımlar aracınızı güvenli olarak kullanabilmezin için gerekli olan kontrollerdir.

Aracımın LPG Tesisatında Gaz Sızıntısı olduğunu tespıt edersem ne yapmalıyım?

 Aracımın LPG Tesisatında Gaz Sızıntısı olduğunu tespıt edersem ne yapmalıyım?

Aractan gaz kokusu aldığınız takdirde yapmanız gereken ilk iş aracınızı benzın konumuna almanız olacaktır.Araç benzin konumuna geçtiğinde lpg sistemindeki valfler otomatik olarak gazı keser ve devamında yetkılı bir serviste aracın kontrolünü yaptırınız.

Aracımdaki LPG Tesisatını Söktürmek İstiyorum?Yasal presüdür nedir?

Aracımdaki LPG Tesisatını Söktürmek İstiyorum?Yasal presüdür nedir?

Lpg tesisatını söktürmek için aracınızı yetkılı bir lpg dönüşüm servisinde söktürünüz ve aracınızın yetkili bir proje merkezinden lpg söküm proje si alarak aracınız muayene ye girmesi ve ruhsattan düşürülmesi gerekmektedir.

Lpg Motorda Hararet Yapar Mı?

 Lpg Motorda Hararet Yapar Mı?

Araçların motor yapıları ve çalışma prensiplerine uygun lpg sistemi seçilmesi ve kaliteli bir montaj yapılması şartı ile otogaz lı araçlarda harerat(ısı yükselmesi) sorunu yaşanmaz.Aracın seriliğine uygun ürün takılmaması ve lpg sisteminin ayarlarının iyi yapılmaması durumunda ısı yükselmesi Lpg li aracınızın montajdan sonra ilk 3 gün motor suyu kontrol edılmelıdır eksilme olduğu takdırde yapılan servıste kontrol edilmelidir .

Aracıma Ne Kadar zaman Bir Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yaptırmalıyım?

 Aracıma Ne Kadar zaman Bir Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yaptırmalıyım?

Egzoz gazı emısyon ölçümü çevre ve orman bakanlığı tarafından yürütülmekte olup yetkili emisyon ölçüm istasyonlarında bu hızmet verılmektedir.yasal olarak sıfır araçlardan ilk üç yıl emısyon ölçümü istenmemektedir. Eğer aracınız 10 yaşını geçtiyse (2002 model altı) emisyon ölçüm süreniz 1 yıldır yani her sene emisyonunuz ölçülüp emisyon pulu almanız gerekmektedir . Aracınız 10 yaşın altındaysa (2002 model üstü) hususi araçlarda ve arazı tasıtlarında emisyon ölçümü 2 (iki) yılda bi yapılmalıdır. Diğer araç cinsleri için( ticarı,kamyon,kamyonet vb.) Yaş farkı olmaksızın emisyon ölçümleri her sene yapılmalıdır. Emisyon ölçüm kontrolu trafik denetımlerınde yasal olarak ciddi şekilde kontrol edilmektedir ve yapılmadığı takdirde ağır şekilde para cezası bulunmaktadır.

Oto Görgün © Tüm Hakkı Saklıdır Reserved 2017